logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Westerpark

De Thuistournée, een buurttheaterproject voor Podium Horizon

Nora Korfker
26-05-2023 09:03 | | Spaarndammerbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget toegekend

Dit initiatief heeft goedkeuring van de adviesgroep! De indiener kan subsidie aanvragen om het project te realiseren. Uitspraak van de adviesgroep: De adviesgroep gaat unaniem akkoord met het toekennen van het volledige bedrag voor dit initiatief. Ze willen nog wel meegeven of het misschien handig is om de datum iets later na de zomervakantie te plannen. Het budget kan nu aangevraagd worden via het subsidiesysteem.



Een voorstelling in de vorm van een rondleiding bij mensen thuis om ze anders naar de buurt en hun huis te laten kijken.

Wie

Aanvulling:
In Amsterdam-Oost hebben we alleen bij mensen thuis gespeeld. Nu maken we een nieuwe formule waarbij we mensen op theatrale wijze willen rondleiden in theaters, buurthuizen, daarmee startend in Podium Horizon. We hebben 55 uur nodig om 1. Nieuwe scene's te maken specifiek voor de locatie Podium Horizon. (Bijv. de plafonds daar, afvoerputjes, plinten, meest aangeraakte objecten.) 2. Mooiste beelden van het universum te vinden en te verwerken in de voorstelling. 3. Van een 1-op-1 ervaring een 2-op-25 te maken.

Acteur, Nora Korfker (1999) woont in een gebouw van Lievendekey in de Houthavens in West. Ze is als acteur/theatermaker afgestudeerd aan de acteursopleiding van de HKU. Ze is opgegroeid in een dorp in het Groene Hart en is daarom altijd op zoek naar het dorpse gevoel in de stad. Verbinding tussen bewoners en het leren kennen van je buren zijn voor haar belangrijke waarden. De voorstelling die ze in de Spaarndammerbuurt wil spelen, in de regie van Anne Meffert, waarmee ze deze aanvraag schrijft, sluit precies aan op deze waarden. Ze verheugt zich erop bewoners in Amsterdam Westerpark uit te nodigen bij Podium Horizon en op een totaal originele manier kennis te laten maken met een Buurthuis.

Regisseur, Anne Meffert (1997) is geboren in Amsterdam-Oost en is na 23 jaar weer teruggekeerd naar Amsterdam. Ze heeft de stad als peuter verlaten en kwam als theater- en documentairemaker terug, afgestudeerd aan de Toneelacademie in Maastricht, richting regie. Sinds ze afgelopen augustus bij Silbersee aan de slag is gegaan om de Thuistournee te creëren ging ze wekenlang de straat op in Amsterdam-Oost om bij mensen aan te bellen met de vraag: ‘Ik heb een idee voor een nieuwe voorstelling, namelijk een rondleiding geven door mensen hun huis - wat vindt u van dat idee?’ Zo was het eerste contact gelegd en de buurt fungeerde als voortdurend klankbord. Ze sprak met zo’n 200 mensen in de Indische buurt en gaf ze samen met Nora Korfker zo’n 50 mensen een rondleiding.

Ze maakt graag werk wat ontregelt, om jezelf en de ander te leren kennen. Haar voorstelling vertrekken altijd vanuit een eigen fascinatie en hebben niet altijd traditionele vormen. Anne werkt met film, audio-opnames en beeldende kunst.

Planning is dat de voorstellingen bij mensen thuis plaatsvinden op woensdag 30 augustus en 31 augustus. 4, 5 en 6 september zijn dan de repetities bij Podium Horizon, met als resultaat een drietal voorstellingen in Podium Horizon: donderdagavond 7 september en vrijdagmiddag en avond 8 september. Dan zullen we onze ervaringen thuis en in de buurt met een groter publiek delen & de mensen rondleiden in (Podium) Horizon. Naast dat we mensen wijzen op al het bijzonders in hun huis, zullen ze tijdens de voorstelling kennismaken of nog beter geattendeerd worden met/op een plek die belangrijk voor de buurt is en die deze mensen nodig heeft om bruisend te worden.

Wat

Wat we willen bereiken:

We hopen te spelen voor in totaal 75 mensen publiek in de zaal en bij 5 mensen thuis.

1. Doelgroep is de hele buurt; voor zowel bewoners die naar het theater gaan, maar ook voor bewoners die niet naar het theater gaan is het heel toegankelijk. Opdat bewoners verbinding voelen vanuit de verschillende buurten in Westerpark doordat ze samen via een rondleiding en theaterbeleving Podium Horizon en de buurt beter leren kennen en terugkomen.

2. Dat mensen de absurde situatie van dat we in een universum leven op zich laten inwerken en oog krijgen voor detail.
Een voorbeeld: We leven op een ieniemienie rotsbolletje schietend door een oneindige ruimte. Dit is wat één van de bewoners in Amsterdam Oost zich opeens besefte. De voorstelling had ervoor gezorgd dat hij de aarde even als een bol door de ruimte zag zweven met zichzelf erop. Dat de wereld zoveel grootser en absurder kan zijn dan wat we ons dagelijks voorstellen.

3. Duurzaamheid stimuleren; meegeven dat spullen meer waarde krijgen, waardoor wegdoen of meer kopen geen voor de hand liggende optie’s zijn.
Een voorbeeld: Je kijkt in het dagelijkse leven over heel veel dingen heen, waardoor ze niet belangrijk lijken of waardoor je ze vergeet. Een van de bewoners was van plan om haar kaarsenhouder weg te gooien, omdat ze die al zo lang had, maar door de voorstelling werd ze eraan herinnerd dat ze die van een vriendin had gekregen en dat daar eigenlijk een hele leuke geschiedenis achter zat.

Hoe

Dit gaan wij doen door de volgende middelen in te zetten:
• Via Facebook en Instagram, in verschillende groepen
• 1000 Flyers bij Buurthuis de Horizon en andere buurthuizen in de buurt en flyeren in de buurt op geschikte plekken
• Trailer op YouTube
• Trailer op Silbersee website
• Trailer op Combiwel Buurtwerk Westerpark site
• Trailer op Podium Horizon site
• Mail aan eigen netwerk en netwerk (Podium) Horizon
• Mond tot mond reclame

Totale kosten van initiatief:

€ 4.329,00

Toegekend buurtbudget:

€ 2.835,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Log in om een reactie te plaatsen:

Inloggen of registreren

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.